Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Kαι του χρόνου... στις 25 του Μάρτη

PICT0065aa.jpg

*

... και... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...

στο φίλο μου το Βαγγέλη!

*

και σε όλες και σε όλους

αντε και του χρόνου...

*

(λευτερωθήκαμε και φέτος απο τους Οθωμανούς...)

*

Εορταστικό ΠρόγραμμαΤετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

25 Μαρτίου η Επανάσταση...

engonopoulos.jpg

Η αναψηλάφιση της Ιστορίας μας, αν ποτέ γίνει, μπορεί να μοιάσει με αναψηλάφιση μιας Δίκης.

*

Την επίσημη Ιστορία τη γράφει ο επίσημος νικητής. Συνήθως είναι μια Ιστορία γεμάτη υπερβολές και παραλείψεις. Με την τακτική αυτή τονίζεται το γόητρο του νικητή ανα τους αιώνες ενω ταπεινώνεται ο άλλοτε πανίσχυρος ηττημένος. Η επίσημη Ιστορία μπορεί να αλλάξει λιγάκι ή πολύ οταν συμβαίνουν ανατροπές στην κοινωνία των επίσημων νικητών. Τότε η επίσημη Ιστορία μπορεί να γίνει ακόμα πιο Επίσημη χανοντας ταυτόχρονα όλη την επιστημονική της σημασία ή μπορεί να ανατραπεί κι αυτή και ξάφνου ο ηττημένος να φαντάζει στην αρχή αδικημένος κι έπειτα νικητής σ' ενα Ιστορικό σήμερα που δε χωράει πρακτικές αμφισβητήσεις...

*

Σαν σήμερα λοιπόν, ή σαν μετά απο λίγες Ιστορικές ώρες, οι Ελληνες αποφάσισαν πως δεν πήγαινε άλλο με τους Τούρκους πάνω απο το κεφάλι τους, πήραν τα όπλα -ο,τι βρήκαν μπροστά τους στην πράξη και κάμποσα καρυοφίλια κυνηγετικά που είχαν- και βγήκαν απο σπηλιές καλύβια και σπιτικά για να τους κάνουν τ' αλατιού... τους Τούρκους ντε... Και για να μην τα πολυλουγούμε, τους έκαναν! Επιτέλους! Και τούτη τη φορά, έχοντας για πρώτη φορά ισως μετά απο αιώνες, τους μεγαλοευρωπαίους με το μέρος τους, καταφέρνουν να στήσουν το πρώτο τους Κράτος, το πρωτο πραγματικό σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, το οποίον εκτοτε δεν έχει επανιδρυθεί ωστε να επωφεληθούμε όλοι οι πολίτες απο τις σύγχρονες πρακτικές των Ευρωπαικών Δημοκρατιών. Παραμένει κράτος μετα-οθωμανικόν σε πείσμα των ευνοικών ιστορικών συγκυριών που καθιστουν μια έγκαιρη επανίδρυση ήπια στην εφαρμογή της, αναίμακτη και ευτυχή. 

*

25ΜαρτίουΓαρουφαλή.jpg

Μερικά Ιστορικά Ερωτήματα

Τι συνέβη με τον Κολοκοτρώνη και πως σκοτώθηκε ο αδελφός του;

Ποιός έδωσε τον Ρήγα Φεραίο;

Ποιοι και για ποιό λόγο πρόδωσαν τον Υψηλάντη;

Γιατι οι Τούρκοι κρέμασαν τον Γρηγόριο Ε;

Τι συνέβη με τον Καραισκάκη;

Πότε και για ποιούς λόγους ξέσπασε εμφύλιος; (καμία σχέση με το 44)

Ποιός ο ρόλος του Φαναριού πριν και κατα την εξέλιξη της Επανάστασης;

Πόσοι απο τους πολεμιστές της Επανάστασης πήραν κάποιο αξιωμα οταν ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Κράτος;

Απο που προέκυψαν οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και οι πολιτικάντηδες των πρωτων μετεπαναστατικών χρόνων;

Και άλλα πολλα Ιστορικά Ερωτήματα που μπορεί ο καθένας να θέσει στην Ιστορία...

(κι αν δε ζαλιστει απο τις αντικρουόμενες απαντήσεις σφύρα μου...)

karaiskakis.jpg

Η Επανάσταση μας ελευθέρωσε απο τον Τουρκικό ζυγό.

Απο τη σκλαβιά του απίστευτου χρέους στο οποίο μας βύθισαν οι προκομένοι άρχοντες μας ποιά Επανάσταση θα μας λυτρώσει;

00center1a.jpg

ΕορταστικΟ ΠρόγραμμΑΤετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Παραμύθια κι η Αλήθεια

altΕίναι παραμύθια ή καθαρή αλήθεια η Ελληνική Κρίση; Μήπως είναι απλά προπολεμικά παιχνίδια αγυρτών, συνωμοτών και ημέτερων κακών διαχειριστών; Μήπως είναι θέμα πληθυσμών; Αυτοί είναι περισσότεροι, εμεις είμαστε λιγότεροι αρα... Απο που στο καλό μας προέκυψε αυτή η ανείπωτη κρίση; Ανείπωτη σε ο,τι αφορά στα στόματα μας γιατι όλοι οι άλλοι μόνο γι' αυτή μιλάνε  Ξάφνου το πρώτο θέμα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του πλανήτη έγινε η Ελληνική Κρίση! Κάτι σαν αναμετάδοση ενος πολέμου εν εξελίξει, ενος πολυ σημαντικού πολέμου απο την έκβαση του οποίου προκειται να ωφεληθουν και να ζημιωθούν θεόρατα αντικρουόμενα διεθνή συμφέροντα! Μα, ολο αυτό το κάναμε και το κανουμε εμείς; Η μικρά και έντιμος Ελλάς; Είναι δυνατόν μια υποτιθέμενη Ελληνική Κρίση, Χρεωκοπία ή ο,τι άλλο κακό κι ανάποδο σερβίρεται στους διεθνείς σερβερς, να προκαλέσει διεθνείς κλυδωνισμούς, ακόμα και αναλύσεις τύπου: "έρχεται σύντομα η Ελληνική Κρίση στις ΗΠΑ;" απο ειδικούς διεθνούς βεληνεκούς; Πως γίνεται αυτό το μαγικό; Η Ισλανδία βούλιαξε αλλα τι σχέση έχει η Ισλανδία με την Ελλάδα; Καμμία, σε κανένα επίπεδο. Είναι σα να μιλάμε για πατάτες και κρεμμύδια ή για φασόλια και αστακούς. Κι όμως το παραδειγμα της επικαλούνται πολλάκις οι κρισιολόγοι για altνα πείσουν τους υπομένοντες την κρίση να δεχτούν ακόμα πιο σκληρούς όρους ύπαρξης προκειμένου να σωθούν απο τα χειρότερα, να μη γίνουν δηλαδη Ισλανδία ή οτιδήποτε άλλο πρόχειρο εκείνη τη στιγμή. Τρομοκρατία δηλαδή, μετά απο την Κατοχή. Γιατι, αφου χρεώθηκες στον μεγάλο Αδελφο (τον ευρωπαίο εν προκειμένω) κι αφου τοσα χρόνια δεν εκανες τίποτα ειτε για να ξεχρεώσεις ειτε για να επενδύσεις τα δανεικά... ε... τώρα φάε τρομοκρατία, πιες διαχείρηση του ταμείου σου απο ξένους και το κυριότερο αδερφέ, κανε τουμπεκί ψιλοκομμένο για να μη βρεθείς μετανάστης στον ίδιο σου τον τόπο... Αυτή είναι η πραγματικότητα ευθύνη της οποίας έχουν και οι Κατέχοντες και οι Κατεχόμενοι. Κοντολογις, αυτή είναι η αλήθεια που ταιριάζει στην πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι η κορνίζα  ενος άτεχνου πίνακα οικονομικής ζωγραφικής που τον κάνει να φαίνεται καθαρό παραμύθι τρομαχτικό. Αλήθεια... σε τρομάζει η "Κρίση"; Τρέμεις στην ιδέα μιας επιστροφής στη δραχμή; Ανατριχιάζεις στη σκέψη μιας προσεχους δεκαετίας υπερλιτότητας; Αν ναι, τότε ανήκεις στην κατηγορία του παραμυθιασμένου... Αν όχι, τότε εχεις ήδη ενα όπλο πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι η Αλήθεια σου που μπορεί αν τη χειριστεις σωστά και συνετά να σβήσει απο τα λογιστικά μπακαλοτέφτερα τα παραμύθια τους...   Πρωινή Ζώνη


Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Aισιόδοξα βαθιά τη νύχτα....έτσι, γιατι ειναι ώρα μουσική αυτή oπου αιφνίδια εξύπνησα,

απο το sms...


Μια αισιόδοξη Καλημέρα αξίζει οσο μια τρυφερή Καληνύχτα...
*
RieN


Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Oι Σκλαβωμένες Πεταλούδες

alt

(1991) Καστοριάδης Κορνήλιος - Αποκαλύπτοντας τον Πόλεμο του Κόλπου

(...συνέχεια της προηγούμενης εγγραφης-εκπομπής)


Καλή Εβδομάδα

*

original series


Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Πολιτείες

alt
"Αυτό που έχει σημασία για μας στη δύση είναι οτι η παρούσα κατάσταση των κοινωνιών μας τις καθιστά ανίκανες να ασκήσουν οποιαδήποτε άλλη επιρροή περά απο την υλική. Μια κοινωνία αφιερωμένη στο πνεύμα του καταναλωτή που ξοδεύει χρήματα και κάνει ζάπινγκ στην τηλεόραση δε μπορεί να διαβρώσει την ανθρωπολογική πυγμή του Κορανιού ή για να πάρουμε ενα άλλο παράδειγμα, του Ινδουισμού."
Κορνήλιος Καστοριάδης
*
ανισΟτιμες πεζΟδιαβάσεις

______________________________________________


Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Xωρίς παιχνίδια

alt

*

Χωρίς παιχνίδια

τα παιδιά

παίζουν εκει έξω

στο τσιμέντο.

*

Κλωτσούν όπως παλιά

μια πέτρα λαξεμένη

*

-----------

*

Ποιητικόν Αίτιον

*

Στο σκάκι, ισχυρότερο κομμάτι είναι η βασίλισσα. Πάει παντού και κάνει τα πάντα προκειμένου να σωθεί και να θριαμβεύσει ο βασιλιάς.

Σοφό παιχνίδι

για στερημένα παιδιά...

*